Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Ηρακλείου
Τα νέα του Σχολείου μας

Η δημιουργία παιχνιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά προσφέρει έναν διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση, η δημιουργικότητα και η συνεργασία, ενώ η βιωματική μάθηση καθιστά την εκπαιδευτική εμπειρία πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Παιχνίδια που δημιουργήθηκαν με σκοπό την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της συνεργασίας και της κοινωνικοποίησης είναι: α) η σκυταλοδρομία χρωμάτων και β) οι ρακέτες.
Α) Σκυταλοδρομία χρωμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στο "Μικρό Σχολείο της Γης". Εκεί, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σημασία της φύτευσης δέντρων, την αξία της καλλιέργειας δικών τους λαχανικών, τη διαδικασία της κομποστοποίησης, καθώς και τη σημαντικότητα της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων.

Μια ακόμα δραστηριότητα που συνέβαλε στην ανανέωση και την ομορφιά της αυλής ήταν ο καλλωπισμός των βρυσών. Αφού τις καθαρίσαμε και τις βάψαμε, προσθέσαμε ζωγραφιές που έδωσαν ζωντάνια και χρώμα, δημιουργώντας μια ευχάριστη και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, κάθε γωνιά της αυλής απέκτησε τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα.
Επίσης με αφορμή τον καλλωπισμό των βρυσών, μιλήσαμε για τη σημασία του νερού και το πρόβλημα που υπάρχει στην Κρήτη λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, δίνοντας έμφαση σε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη σχετικά με τις απόψεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για την αναδιαμόρφωση της αυλής, καθώς και την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι η δημιουργία ενός χώρου ψυχαγωγίας και δραστηριοποίησης θα ήταν πιο ωφέλιμη από τη διατήρηση του λαχανόκηπου. Η εμπειρία έδειξε ότι ο λαχανόκηπος δεν κατέστη εφικτό να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση αξιοποίησης του χώρου με διαφορετικό τρόπο.

Ένας βασικός στόχος που τέθηκε κατά τον προγραμματισμό των ενεργειών για την αναδιαμόρφωση της αυλής ήταν η δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για μάθημα στην αυλή ο οποίος προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τη συνολική εκπαιδευτική διαδικασία. Ορισμένα από τα οφέλη είναι:

Μετά την επαναξιολόγηση των αρχικών στόχων, διαπιστώθηκε ότι η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο τρίτο επίπεδο της αυλής αποτελεί μια ιδιαίτερα ωφέλιμη παρέμβαση, καθώς θα συμβάλει στη δημιουργία ενός όμορφου και λειτουργικού χώρου για τους μαθητές. Με αυτήν την αλλαγή, η αυλή θα αποκτήσει έναν επιπλέον χώρο ανάπαυσης και δραστηριοποίησης, ο οποίος θα προσφέρει περισσότερες επιλογές για το παιχνίδι και τη χαλάρωση των μαθητών.
Σελίδες
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης έχει 22 μαθητές και διευθυντής του είναι ο Κουφάκης Εμμανουήλ. Φιλοξενεί μαθητές με διαφορετικές αναπηρίες παρότι η ονομασία του παραπέμπει μόνο σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές.