Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Ηρακλείου
Τα νέα του Σχολείου μας

Η διάχυση του προγράμματος «Παι-ζω και δημιουργώ στην αυλή που αγαπώ» πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία κατά τη διάρκεια της τελικής γιορτής του σχολείου μας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε ολόκληρη η πορεία του προγράμματος μέσα από ένα εμπλουτισμένο PowerPoint με τις δημιουργικές δράσεις και δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, προβλήθηκε ένα βίντεο με τον οικοκώδικα που δημιουργήθηκε, προβάλλοντας την χρήση της αναπλασμένης αυλής από τους μαθητές και αποτυπώνοντας τη δέσμευσή τους απέναντι στο περιβάλλον.

Για να αξιολογήσουμε την επίδραση των παρεμβάσεων στην καθημερινή εμπειρία των μαθητών, δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο με χρήση εικονιδίων (emoji), ώστε να είναι προσιτό και κατανοητό στην πλειοψηφία των παιδιών. Μέσα από τις απαντήσεις τους, διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές στην αυλή έχουν θετικό αντίκτυπο: όλοι οι μαθητές δήλωσαν ότι τους αρέσουν οι νέοι χώροι και ότι απολαμβάνουν περισσότερο το παιχνίδι στην αυλή. Παράλληλα, ανέφεραν ότι αισθάνονται πως έχουν περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές για να παίξουν με τους φίλους τους.

Για την αξιολόγηση της παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε τη φετινή χρονιά στην αυλή, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνθηκε στους γονείς και τη σχολική κοινότητα. Με το ερωτηματολόγιο αυτό θέλαμε να ελέγξουμε αρχικά αν οι γονείς και η σχολική κοινότητα είχαν ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και με ποιο τρόπο ενημερώθηκαν, αν έμειναν ικανοποιημένοι, ποιες θεώρησαν πιο σημαντικές και πού πιστεύουν ότι συνέβαλλαν αυτές οι παρεμβάσεις.

Με πολύ μεράκι και συνεργασία, συνεχίσαμε και φέτος την ανάπλαση της αυλής μας! Μετά τη διαμόρφωση του β’ επιπέδου, της αυλής στο οποίο τοποθετήθηκε ειδικός τάπητας, σκέπαστρο, μπασκέτα, δημιουργήθηκαν επιδαπέδια παιχνίδια και στολίστηκαν οι τοίχοι με ζωγραφιές, δώσαμε φέτος ζωή και στα άλλα επίπεδα της αυλής, δίνοντας έμφαση στο γ’ επίπεδο, αλλά και στο α΄. Δημιουργήσαμε νέους χώρους κοινωνικοποίησης και μάθησης, όπου οι μαθητές μας μπορούν να παίζουν, να συνεργάζονται και να μαθαίνουν μέσα από τη βιωματική εμπειρία και ενισχύσαμε την φυσική ομορφιά της αυλής.

Η δημιουργία ενός οικοκώδικα αποτελεί μια συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη δέσμευσης των μαθητών για την προστασία και τη φροντίδα του σχολικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού μας προγράμματος «Παι-Ζω και δημιουργώ στην αυλή που αγαπώ», δημιουργήσαμε έναν οικοκώδικα σε μορφή ποιήματος, ώστε να είναι ευχάριστος, δημιουργικός και εύκολα κατανοητός από όλα τα παιδιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Παί-ζω στην αυλή που αγαπώ», οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εσωτερικό τουρνουά τένις και μπάντμιντον. Η ανταπόκρισή τους ήταν ενθουσιώδης, με έντονη διάθεση για συμμετοχή, συνεργασία και ευγενή άμιλλα.
Η επιτυχία του τουρνουά ανέδειξε ξεκάθαρα τη σημασία της επιλογής μας για την κατασκευή ενός πολυλειτουργικού γηπέδου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ασκούνται σε σύγχρονα αθλήματα όπως το τένις, το μπάντμιντον και το βόλεϊ.

Λαμβάνοντας υπόψη το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών για τα αθλήματα του τένις και του μπάντμιντον, κρίθηκε σκόπιμη η δημιουργία ενός γηπέδου στο Α' επίπεδο της αυλής, το οποίο να μπορεί να εξυπηρετεί αυτά τα αθλήματα ρακέτας, αλλά και το βόλεϊ.
Για τον σκοπό αυτό, αφού με τη βοήθεια των μαθητών δημιουργήσαμε το γήπεδο, προμηθευτήκαμε ένα ρυθμιζόμενο και μεταφερόμενο φιλέ, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με το άθλημα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, ενώ η ανταπόκριση των μαθητών ήταν άμεση.

Σε συνέχεια με την περυσινή χρονιά και αφού διαπιστώθηκε η σημαντικότητα και η χρηστικότητα της δημιουργίας των επιδαπέδιων παιχνιδιών, δημιουργήσαμε ακόμα ένα επιδαπέδιο παιχνίδι μίμησης με τίτλο: «Κάνε ότι κάνω». Σε αυτό το παιχνίδι το ένα παιδί λειτουργεί σαν καθρέπτης, αντιγράφοντας τις κινήσεις του άλλου.
Σελίδες
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης έχει 22 μαθητές και διευθυντής του είναι ο Κουφάκης Εμμανουήλ. Φιλοξενεί μαθητές με διαφορετικές αναπηρίες παρότι η ονομασία του παραπέμπει μόνο σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές.