Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη σε αποστολή δενδροφύτευσης στη Θράκη

Οι μαθητές και κάποιοι γονείς επί τω έργω

Όπως όλοι θυμόμαστε το φετινό καλοκαίρι στην πατρίδα μας χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από τις πολυάριθμες και εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές. Μία από τις περιοχές που δοκιμάστηκε εντονότερα ήταν αυτή της Θράκης. Τεράστιες εκτάσεις κάηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτές περιελάμβαναν και κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έπληξε την Ευρώπη τα τελευταία 65 χρόνια περίπου.

Η περιοχή και οι κάτοικοί της έχουν ανάγκη την συμπαράσταση της Πολιτείας αλλά και των απλών πολιτών, για να μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές τους. Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωσταντινούπολης οργάνωσε, σε συνεργασία με τον Δήμο και τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, δενδροφύτευση σε ένα από τα περισσότερο πληγέντα χωριά της περιοχής, τον Άβαντα. Στη δράση αυτή συμμετείχαν επίσης το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης «Άγγελος Ποιμενίδης» και το Γυμνάσιο-Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Η δράση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16-18 Φεβρουαρίου 2024 και από τα Εκπαιδευτήριά μας συμμετείχε μία μεικτή ομάδα εθελοντών μαθητών, αποτελούμενη κυρίως από μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου.

Το Σάββατο οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το χρονικό και τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή από τον Δασάρχη και τον Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, όπως και τον Πρόεδρο του Άβαντα. Στη συνέχεια πέρασαν στη δενδροφύτευση υπό την καθοδήγηση των ειδικών του Δασαρχείου στη θέση «Κρύα Βρύση» του Άβαντα. Φυτεύτηκαν συνολικά 130 δενδρύλλια, συμβολικά 1 για κάθε χρόνο λειτουργίας του Ζωγραφείου Λυκείου.

Η όλη εκδρομή δεν περιορίστηκε μόνο στη δενδροφύτευση, αλλά πλαισιώθηκε και από πολιτιστικού ενδιαφέροντος επισκέψεις και εκδηλώσεις, όπως στο Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στον Καλλιτεχνικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης και στη γυναικεία Μονή της "Παναγίας του Έβρου".

Συγγραφέας: 
εκπαιδευτήρια_ ...