Πως το αλάτι έγινε ...μισθός στα Αγγλικά

# Την ευκαιρία να κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στις περιπέτειες των λέξεων από γλώσσα σε γλώσσα είχαν αυτό το διάστημα οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης στα πλαίσια του προγράμματος « Η συντήρηση των τροφίμων άλλοτε και τώρα».
…………………………………………………………………………
# Πιο συγκεκριμένα έμαθαν ότι η λέξη salary (=μισθός στα αγγλικά), προέρχεται από το άλας, αφού οι στρατιώτες πληρώνονταν σε ….αλάτι που ήταν είδος πολυτελείας τότε.
…………………………………………………………………………
# Το αλάτι –γνωστό και ως «ψυγείο της αρχαιότητας» - τους βοηθούσε να διατηρούν τα τρόφιμά τους, παστώνοντάς τα. Τους βοηθούσε ακόμα να θεραπεύουν τις πληγές τους επειδή έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Το salary έφτασε, μέχρι την Ιαπωνία, όπου ο μισθωτός λέγεται salariman, από το αγγλικό salary-man.
…………………………………………………………………………
# Οι Ρωμαίοι όταν κατέλαβαν την Ελλάδα δανείστηκαν την λέξη αλς (=θάλασσα, αλάτι), την αναγραμμάτισαν και την χρησιμοποίησαν ως sal. Από εκεί πέρασε στα αγγλικά, όπου έγινε salt (=αλάτι), Salad (=σαλάτα), που σημαίνει αλατισμένη, salami (=κρεατικό συντηρημένο με αλάτι), σάλτσα η αλατισμένη) , σαλαμούρα  η άλμη) και salt shaker =αλατιέρα.
…………………………………………………………………………
# Επίσης από το salt προέρχεται η φράση «salt away» (=αποταμιεύω) και το ρήμα sale (=πουλώ), αλλά και η λέξη sales (=ξεπούλημα), που την βλέπουμε στις βιτρίνες των μαγαζιών την περίοδο των εκπτώσεων.
 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ