Εκπαιδευτική Εκδρομή Γ’τάξης Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Βεργίνα
Η τριήμερη εκδρομή της Γ’τάξης του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος του μαθήματος της Βιολογίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στις 2–4 Απριλίου 2025. Οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα και τη Βεργίνα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονομάχων, όπου οι μαθητές γνώρισαν από κοντά την ιστορία της πόλης μέσα από τα εκθέματα και τις ξεναγήσεις. Ακόμη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νόησις, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν προβολή στο Πλανητάριο με θέμα «Από τη γη στο σύμπαν» διάρκειας 35 λεπτών. Παράλληλα, περιπατώντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, περιηγήθηκαν σε σημαντικά ιστορικά τοπόσημα της πόλης.
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Έδεσσα και τη Βεργίνα. Στην Έδεσσα, οι μαθητές θαύμασαν τους καταρράκτες, επισκέφτηκαν το μουσείο ερπετών και περιηγήθηκαν στον οικισμό Βαρόσι, ανακαλύπτοντας το φυσικό κάλλος της περιοχής και την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τη Βεργίνα, όπου στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών και τους βασιλικούς τάφους ήρθαν σε άμεση επαφή με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό. Γνώρισαν την ιστορία του βασιλείου της Μακεδονίας, θαύμασαν τον πλούτο και την καλλιτεχνική αξία των ευρημάτων και κατανόησαν τη σημασία της αρχαίας πόλης των Αιγών. Η ξενάγηση στους βασιλικούς τάφους, ιδίως στον τάφο του Φιλίππου Β’, συνέβαλε στην εμβάθυνση των γνώσεών τους για την ιστορία και την αρχαιολογία.
Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η οποία προσέφερε στους μαθητές μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, την συμβολή της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ιστορικής μνήμης, ανεκτικότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας.
Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Αμοργιανιώτη (ΠΕ02) και Ευδοξία Ισηδωρίδου (ΠΕ04.04)
Στόχος 4 Ποιοτική Εκπαίδευση