Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή-Παιδικός Σταθμός
Τα νέα του Σχολείου μας

Οι οπωρώνες του σχολείου μας, καθώς και οι αμπελώνες αποτέλεσαν την τέλεια αφορμή για ένα ταξίδι ανακάλυψης των αγαθών που μπορούν να μας προσφέρουν τα δέντρα. Κυδωνιές, ροδιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, αγριοαχλαδιές και ελιές στολίζουν τον αύλειο χώρο του campus της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού γνώρισαν, αξιοποίησαν, έμαθαν, ανακάλυψαν τα δέντρα αυτά σε όλη την εξελικτική τους μορφή ανά τις εποχές.

Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι προσεγγίσαμε το θέμα της προστασίας της φύσης μας και συγκεκριμένα των δασών της γης μας. Ξεκινώντας τη συζήτηση από τα σκουπίδια που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, σκεφτήκαμε πως μπορεί αυτά να φέρουν τη φωτιά στο οικοσύστημά μας. Με τα παιχνίδια της τάξης, δημιουργήσαμε μια πόλη, ανθρώπους να την περιβάλλουν, οχήματα, ζώα και δυο βουνά γεμάτα δέντρα. Στο πρώτο βουνό τα σκουπίδια ήταν τόσα που το καλοκαίρι έγιναν πηγή για να καταστρέψει η φωτιά τα δέντρα του. Στο δεύτερο οι άνθρωποι ήταν πιο προσεκτικοί με τα απορρίμματά τους.

Τί μπορούμε να κάνουμε το φαγητό που έχει περισσέψει, είναι αρκετό και δεν μπορεί να μεταφερθεί στο κόμποστ μας; Η ερώτηση αυτή αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων όπου οι συναθροίσεις είναι αρκετές και το φαγητό άφθονο ώστε να χαρακτηριστεί ως περίσσιο. Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού κάθισαν όλα μαζί σε ένα τραπέζι και με τα κουζινικά τους έστησαν ένα όμορφο τραπέζι γιορτής! Στη συνέχεια, όλοι μαζί έφτιαξαν ένα πλαστοζυμαράκι ώστε να δημιουργήσουν μια "πίτα" με ότι είχε περισσέψει από το τραπέζι τους.

Με παιγνιώδη τρόπο και με αξιοποίηση του παιδαγωγικού υλικού της τάξης μας, προσεγγίσαμε το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η πόλη μας, οι συνήθειές μας, η φύση μας περιβάλλονται από τη ζεστή αύρα του ήλιου. Πώς όμως προστατευόμαστε από τις καυτές του ακτίνες και τις βλαβερές του επιδράσεις; Μια αόρατη ασπίδα είναι εκεί, πάνω από τη γη μας για να μπορεί να μας χαρίζει την προστασία που χρειαζόμαστε.

Οι σπόροι της κολοκύθας που αξιοποιούμε κάθε χρόνο στις δραστηριότητες μας, έρχονται να μας δώσουν το δικό τους νόημα για την επαναφύτευση, την αειφορία αλλά και την περμακουλτούρα. Μετά τις δράσεις του Φθινοπώρου, τα παιδιά, ασκώντας τη λεπτή τους κινητικότητα βγάζουν τους σπόρους από κάθε λαχανικό και έπειτα τους κρατούν σε μέρος σκιερό και δροσερό στην πράσινη γωνιά της κάθε τάξης. Την Άνοιξη που έχει ολοκληρωθεί η αποξήρανσή τους, οι σπόροι φυτεύονται από τα παιδιά σε σπορεία και αναμένουν την ανάπτυξη του μίσχου τους.

Η διαδικασία ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ακολουθεί κάθε τμήμα του Παιδικού Σταθμού μέχρι και σήμερα. Οι αντίστοιχοι κάδοι υπάρχουν σε κάθε τάξη και τα παιδιά τους χρησιμοποιούν καθημερινά. Η κομποστοποίηση ωστόσο αξιοποιείται και σε περιβαλλοντικές δράσεις κάθε θεματικής ενότητας χρησιμοποιώντας το οργανικό της λίπασμα. Σε κάθε τάξη υπάρχει ένας μικρός κάδος κόμποστ μέσα στον οποίο τοποθετούν τα παιδιά τις φλούδες φρούτων αλλά και τα υπολείμματα/απόβλητα φαγητών τους τα οποία κομποστοποιούνται.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Μέλισσες", με φυσικά υλικά και οικολογική συνείδηση τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού έφτιαξαν ένα "σπίτι" που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τις μέλισσες όποτε το χρειαστούν αλλά και αυτοσχέδια πηγή νερού με γνώμονα τη μείωση της ανθρώπινης σπατάλης νερού. Για το bee hotel χρησιμοποιήθηκαν ρολά χαρτιού και φυσικά υλικά, όπως κουκουνάρια, λουλούδια και ξύλα που συλλέχθηκαν μετά από περίπατο στον ευρύτερο χώρο του σχολείου. Για το bee waterer χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και ένα βάζο με νερό με αντίστροφη φορά.

Το λίπασμα του κόμποστ που αξιοποιούμε καθ΄όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, "στόλισε" αυτή τη φορά τα seed bombs μας, ώστε κάθε παιδί να φυτέψει στη γωνιά του σπιτιού του ένα λουλούδι ή αρωματικό φυτό. Τα μικρά χεράκια έπλασαν μπάλες οργανικού λιπάσματος μαζί με σπόρους, έτοιμα προς φύτευση. Η δράση έγινε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Πρασίνισε το σπίτι σου!" και προς επίρρωσή της πραγματοποιήθηκε και μια επίσκεψη σε φυτώριο της περιοχής.
Ο Παιδικός Σταθμός της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2011, έχει δημιουργήσει και προσφέρει ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη βιωματική μάθηση και την περιβαλλοντική αγωγή. Πυρήνας των προγραμμάτων μας είναι η ίδια η φύση έτσι όπως εμπλέκεται και συνυπάρχει τόσο με το φυσικό, όσο και με το ανθρωπογενές περιβάλλον. Αξιοποιώντας το πλούσιο περιβάλλον και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ολιστικά προγράμματα βιωματικής μάθησης με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μικρών μας μαθητών. Στον Παιδικό σταθμό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τον πυρήνα της εκπαίδευσης. Το φυσικό περιβάλλον θεωρείται αντικείμενο και πηγή μάθησης για την ανάπτυξη ικανοτήτων ώστε οι μαθητές να κατακτήσουν τη γνώση. Το αγρόκτημα είναι ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο, από το οποίο αντλούμε, επεξεργαζόμαστε και καλλιεργούμε ποικίλα ερεθίσματα, τα οποία μετατρέπουμε σε βιώματα.